Laster...

Alt om befaring

Før befaring

Dokumentasjon

Før befaring er det lurt å få en oversikt over all dokumentasjon du måtte ha på selve bygningen og alle arbeider som har vært gjort underveis. Bor du i sameie eller borettslag er det også nødvendig med årsregnskap, årsberetning etc. Skal du selge boligen kan det være lurt å avklare med eiendomsmegleren hvem som skal skaffe til veie hvilke dokumentasjon. Jo mer dokumentasjon du har jo mer presis blir rapporten og jo fortere kan rapporten ferdigstilles. Dersom nødvendig dokumentasjon ikke foreligger til riktig tid vil det gå utover leveringstiden for rapporten.

Alle som får takstmann på besøk blir bedt om å fylle ut takstmannens egenerklæringsskjema. Dette er et skjema hvor du rakst og enkelt fyller ut informasjon om for eksempel hvilke arbeider som har vært gjort og eventuelle feil eller mangler du kjenner til. Egenerklæringen fylles ut i løpet av et par minutter.

Tilrettelegging

Det trenger på ingen måte være «strøkent» hjemme hos deg når takstmannen kommer på befaring. «Hverdagsrotet» kan du bare la ligge. Det som er viktig er at takstmannen har tilgang til alle deler av bygget. Dersom det er nødvendig å rydde på loft og i krypkjeller for å få tilgang bør dette gjøres før befaring. Bygningsdeler takstmannen ikke har tilgang til vil naturligvis ikke bli beskrevet og vurdert; noe som er uheldig for kvaliteten på rapporten. Det somme gjelder overfylte rom. Takstmannen bør/må ha fri tilgang til hele boligen.

Det eneste som trengs å rengjøres før takstmannen kommer er tilgjengelige sluk. I sluket samler det seg avfall som vanskeliggjør inspeksjonen. Sluket vil kunne fortelle takstmannen mye om våtrommets oppbygging og er derfor en viktig det av tilstandsvurderingen. Dersom sluket er rent og pent vil dette bidra til en best mulig takstrapport.

Dersom du er blant de som helst ønsker å vise frem et skinnende rent hjem kan du berolige deg med at det vil se like fint ut etter at takstmannen har dratt. Vi tar av oss på bena når vi er på besøk og behandler ditt hjem med stor forsiktighet.

Under befaring

Når takstmannen kommer settes det av tid til å gå igjennom dokumentasjon og egenerklæringsskjema. I tillegg vil takstmannen høre om du har andre ting du ønsker å legge til. Har du andre spørsmål er du selvsagt velkommen til å spørre takstmannen om det du måtte lure på.

Når takstmannen starter sin inspeksjonsrunde er det viktig at takstmannen får jobbe uforstyrret. Det gjøres notater og beregninger underveis og det er derfor viktig at det ikke forstyrres i denne viktige fasen av jobben. Dersom du kommer på ytterligere spørsmål er det fint om disse stilles etter inspeksjonsrunden.

Bilder er et godt verktøy i takstmannen arbeid. Det er normalt at det blir tatt en del bilder av forskjellige bygningskomponenter og installasjoner. Dette er for å kunne effektivisere befaringen og sikre best mulig kvalitet på takstrapporten. Dersom du ikke ønsker at det blir tatt bilder gir du beskjed om dette.

Etter befaring

Etter befaringen vil takstmannen skrive takstrapporten. Litt avhengig av boligen, type takseringstjeneste, og hva som er blitt bemerket på befaringen vil en ferdig rapport normalt kunne oversendes i løpet av 1-3 virkedager.

Bestille befaring

Befaring kan du enkelt bestille online på våre nettsider. Ring oss på 46 27 00 00, send e-post eller bruk kontaktskjemaet.

Befaring med takstmann
Befaring